Onze maatschappij is inherent een consumptiemaatschappij. Dingen worden gemaakt zo dat mensen na een aantal jaar weer wat nieuws moeten kopen. Denk bijvoorbeeld aan een printer. Deze wordt zo gemaakt dat hij zo veel mogelijk winst op kan leveren voor de fabrikant. Hierbij gaan de belangen van de producent dus boven die van de klant, waardoor de kwaliteit niet het belangrijkste is.

Belang van de maker
De fabriek heeft er belang bij dat een printer weer stuk gaat na een aantal jaar, aangezien deze anders geen printers meer zal hoeven te maken. Dit soort praktijken zijn natuurlijk eigenlijk verspilling. Zeker in combinatie met het feit dat printers vaak nog werken als ze weg worden gedaan. Denk er daarom over om een tweedehands printer te zoeken volgende keer dat u een printer koopt. Op deze manier spaart u het milieu en hebt u voor minder geld een apparaat dat nog prima werkt. Natuurlijk is de levensduur van zo’n apparaat ook wel minder tegen de tijd dat hij bij een kringloop winkel ligt.

Andere keuzes
Daarom kan u er ook voor kiezen om voor een refurbished printer te gaan. Hier gaat het dus om tweedehands printers die mogelijk al een beetje kapot waren en die weer gerepareerd zijn. Deze zijn dus in een goede staat en zullen dus nog best een aantal jaar mee gaan na de aanschaf. Op deze manier draag je niet bij aan verspilling van grondstoffen en apparatuur en ben je dus ook nog eens goedkoper uit dan wanneer je een helemaal nieuwe printer koopt. Door tweedehands te kopen draag je bij aan de lange weg die we nog te gaan hebben naar een maatschappij waar alles gerecycled wordt. Een samenleving waarin alles wat gemaakt wordt ook weer hergebruikt kan worden, waarbij alle grondstoffen een aantal keer opnieuw gebruikt worden voor productie en waar dingen niet zomaar weggegooid worden.